Глаукома

Глаукомата е втората водеща причина за слепота. Тя представлява група от заболявания с общ белег-увреждане на зрителния нерв, обикновено съпроводено с абнормално повишено вътреочно налягане.

Най-честата форма на глаукома – първичната откритоъгълна глаукома, се развива постепенно, без алармиращи симптоми. Повечето хора дори не подозират очен проблем докато зрението не се увреди значително. Когато започне увреждане на зрителния нерв, се появяват т. нар. “слепи петна„ в зрителното поле, най-често в периферните му отдели. Ако глаукомата не се лекува, може да се стигне до пълна слепота на двете очи.

За щастие, ако глаукомата се диагностицира и лекува рано, не се стига дори до умерена загуба на зрителната функция. Да имате глаукома обаче означава редовно проследяване и лечение до края на живота.

Клинични белези и симптоми:

Първичната откритоъгълна глаукома прогресира без или с оскъдни симптоми докато достигне напреднал стадий. Докато повишеното вътреочно налягане продължава да уврежда зрителния нерв, загубата на периферното зрение напредва. Откритоъгълната глаукома засяга и двете очи, но несиметрично, поради което първо се забелязва загубата на зрение на едното око.

Острата закритоъгълна глаукома се развива внезапно в отговор на рязкото повишаване на вътреочното налягане, т. нар. глаукомен пристъп. В деня на глаукомния пристъп може да се получи необратима загуба на зрението, което изисква незабавно медицинска помощ. Глаукомният пристъп често започва вечерта или в затъмнена стая, когато светлината е слаба и зениците са относително широки. Симптомите са:

 • Замъглено зрение
 • Цветни кръгове около светлината
 • Зачервяване на окото
 • Силна болка в окото
 • Гадене и повръщане

Като откритоъгълната, така и закритоъгълната глаукома могат та бъдат първични и вторични. Наричат се първични, когато причината е неизвестна, и вторични, когато може да се идентифицира причина, като очна травма или заболяване например. Признаците и симптомите при вторичните глаукоми варират в зависимост от причината.

Глаукома с ниско налягане: Все още недобре проучена, но сравнително честа форма на заболяването. При това състояние вътреочното налягане остава в границите на „нормалните“ стойности, а зрителния нерв прогресивно се уврежда. Смята се, че пациентите с тази форма на глаукома имат абнормално податлив на увреждане зрителен нерв или редуцирано кръвоснабдяване, причинено от атеросклероза например. При тези обстоятелства дори нормалното вътреочно налягане е достатъчно да предизвика увреждане.

Рискови фактори

Ако имате повишено вътреочно налягане, Вашият риск да развиете глаукома е значителен, макар че при не всеки пациент с повишено вътреочно налягане се развива глаукома.

Някои други фактори също повишават риска за глаукома. Тъй като хроничните форми на глаукома могат да увредят необратимо зрението без никакви симптоми, трябва да се отчитат тези фактори:

 • Възраст Възрастта е съществен рисков фактор за развитието на глаукома. Всеки на възраст над 60 години е с повишен риск.
 • Раса. Чернокожите с а със значително повишен риск от глаукома , а също и от перманентна слепота като резултат. Латиноамериканците също са с повишен риск, азиатците имат повишен риск за развитие на закритоъгълна глаукома, а японците са с повишен риск за глаукома с ниско налягане. Причините за тези различия не са ясни.
 • Фамилна анамнеза за глаукома. Ако имате в семейството глаукома, имате значително повишен риск за развитие на глаукома. Глаукомата може да се дължи на генетичен дефект в един или повече гени, причиняващ повишена податливост на индивида към заболяването.
 • Други заболявания. Наличието на диабет повишава риска за глаукома, както и повишеното артериално налягане, болестите на сърдечносъдовата система и хипотиреоидизма. Редовната употреба на кафе е свързана с леко повишаване на вътреочното налягане.
 • Травми. Тежка травма, като удар в окото може да предизвика повишаване на вътреочното налягане. Травмата може също така да предизвика дислокация на лещата, затваряйки преднокамерния ъгъл. Други рискови фактори са отлепване на ретината, вътреочни тумори, очни възпаления като ирит и хроничен увеит. При хирургични процедури на окото също може да се предизвика повишаване на вътреочното налягане.
 • Късогледство
 • Продължителна употреба на кортикостероиди.
 • Очни аномалии. Като пример пигментната глаукома е форма на вторична глаукома причинена от пигментни гранули, освобождаващи се от ириса и блокиращи трабекуларния апарат.

В заключение, поради липсата на алармиращи симптоми при първичната откритоъгълна глаукома, периодичните очни прегледи са решаващи за установяването на глаукомата достатъчно рано за успешно лечение.

Достатъчно е прегледите да се извършват на всеки две години при възраст над 40 и всяка година при възраст над 65 години. Ако имате един или повече рискови фактори за глаукома, уточнете с вашия офталмолог периодичните си очни прегледи.

В допълнение, следете за симптомите на закритоъгълната глаукома като силно главоболие или болка в окото, цветни кръгове около светлинен източник, гадене. Ако забележите който ида е от тези симптоми, потърсете незабавно помощ от офталмолог.

Ако Ви е поставена диагноза глаукома, изпълнявайте периодичните си посещения при офталмолог, за да е сигурно, че лечението постига сигурно и безопасно за зрителната функция вътреочно налягане.