Хелоуин наближава и за много хора перфектния костюм задължително включва и декоративни контактни лещи. Това са лещи с допълнително оцветяване и/или различни фигурални ефекти. Те могат да променят цвета на очите, формата на зеницата или да направят ириса „необичаен“.

Декоративните контактни лещи могат да ти помогнат да се промениш до неузнаваемост, но също може да крият и сериозна опасност за очите и зрението.

Риск от очни инфекции

Най-сериозната опасност за зрението при употребата на декоративни контактни лещи е свързана с увеличения риск от възникване на очни инфекции. Проучвания показват, че около 60% от декоративните контактни лещи, продавани онлайн или от карнавални магазини, са фабрично замърсени с различни бактерии. Haй-чecтoтo сериозно ycлoжнeниe e бakтepиaлния kepaтит, който може да доведе до необратимо увреждане на зрението и дори до слепота. Макар и по-скъпи, декоративните контактни лещи произведени от утвърдени фирми са по-безопасни за очите. Освен че е гарантирана тяхната стерилност, при тяхното производство са използвани безопасни, висококачествени материали.

Недостатъчна хигиена при манипулациите с декоративни контактни лещи и тяхното съхранение

Нeдocтaтъчнaтa xигиeнa при поставяне и махане на декоративните контактни лещи също може да създаде сериозни проблеми за очното здраве. Подобно на диоптричните контактни лещи, и декоративните трябва да се поставят и свалят с чисти, сухи ръце. Те трябва да се съхраняват в чисти контейнери за лещи, напълно покрити от подходящ разтвор за лещи. Задължително е разтворът да е в срок на годност и да се подменя изцяло според указанията.

Неправилно поставяне и махане на лещите

Очите могат да се увредят и при неправилно поставяне и махане на лещите. Най-често става дума за механично надраскване на роговицата, което е предпоставка за развитие на язва на роговицата и различни по сериозност инфекции.

Продължителност на употреба на декоративните контактни лещи

Декоративните контактни лещи имат срок на годност и употребата им след този срок води до увеличаване на риска от очни проблеми.

Трябва да се обърне внимание и на продължителността на носене на декоративните контактни лещи. За оцветяването им се използват бои, които значително влошават достъпа на кислород до роговицата и „храненето“ на роговичния епител. Това улеснява прикрепването на микроби и развитието на инфекциозен кератит. Затова най-опасно е продължителното носене – повече от 8 последователни часа, и особено по време на сън.

Как да изберем декоративни контактни лещи?

Избягвайте да купувате декоративни контактни лещи от мними производители онлайн или от карнавални магазини. Препоръчително е да закупувате козметични контактни лещи само от утвърдени производители, от оптика. Така се гарантира качеството и безопасността на лещите.

Прегледът от очен лекар преди закупуването на декоративни контактни лещи е задължителен. Освен, че ще определи съществуват ли противопоказания за носете на контактни лещи, очният лекар ще ви препоръча безопасен продукт, ще определи правилния размер лещи и ще ви покаже как правилно да ги поставяте и отстранявате.

Други съвети за безопасност при носене на декоративни контактни лещи

Не споделяйте вашите декоративни контактни лещи с никой и не пробвайте чужди.

Не шофирайте с контактни лещи за Хелоуин. Плътното оцветяване и различните ефекти на декоративните контактни лещи значително ограничават зрението, особено при слаба осветеност, и не са подходящи за шофиране.

Не допускайте различни козметични продукти (грим, спрей за коса и т.н.) да влезе в контакт с лещите.

Не правете компромис със здравето на очите си. Незабавно махнете декоративните контактни лещи при чувство за дискомфорт или дразнене. Ако настъпи зачервяване, болка или намаление на зрението, потърсете помощ от офталмолог при първа възможност. Бактериалните инфекции се развиват изключително бързо и могат да доведат до трайно увреждане на зрението и дори до слепота до 24 часа от началото на инфекцията!