И тази година най-големият форум, насочен към бъдещи и настоящи родители – „Форум бременност и детско здраве“, даде актуална информация по въпроси, свързани с бременността, раждането и отглеждането на детето. Гост-лектор по една от важните теми, включени в програмата на събитието – профилактика на детските очни заболявания, беше д-р Григор Лалов – специалист офталмолог от Медицински център за зрение „Проф. Пашев“ – гр.София и Очен център – гр. Смолян. Ето какво сподели той пред Puls.bg за профилактиката на детските очни заболявания.

– Д-р Лалов, кога един родител трябва да заведе детето си на първи очен преглед?

Зависи дали прегледът е профилактичен или детето има оплаквания. По принцип в България няма регламентиран профилактичен очен преглед при децата. Във възрастта между 1 и 7 години грижата за очното здраве е оставено в ръцете на общопрактикуващите лекари и родителите, което е грешка. Ние офталмолозите препоръчваме на 1, 3 години и половина и преди започване на училище, децата профилактично да бъдат прегледани.

Има много оплаквания, които водят родителите и децата им на преглед. На една година е хубаво детето да бъде заведено на профилактичен преглед, за да може да се види някакъв проблем, който да се диагностицира отрано. Знаете, че тогава няма как да изследваме зрението на детето и то да ни казва какво му показваме на стената и така нататък, но може да се видят много неща, които могат да бъдат лекувани. На три години и половина също е добре да бъде прегледано детето. Тогава то говори и може да се изследва за стерео зрение, зрителна острота, които са важни неща. Може да се отхвърли амблиопия или така нареченото „мързеливо око“ – най-сериозният проблем в тази възраст, който е предотвратим.

– Достатъчно добре ли са информирани родителите за очните заболявания при децата? Какво показва Вашата практика?

Категорично не са, това е и една от причините да бъда част от лекторите на Форум бременност и детско здраве 2017. Благодарен съм Ви за поканата, защото както казах, детското очно здраве е оставено в компетенцията на общопрактикуващите лекари и родителите. На голяма част от случаите общопрактикуващите лекари не обръщат внимание, а и техните срещи с децата са епизодични – само при среща с детето в кабинета, когато може конкретният симптом да не се прояви. И така родителите са тези, които първи трябва да видят тревожните неща.

– Много недоносени бебета имат проблеми със зрението. Как процедирате с тях?

Основният и много сериозен проблем е ретинопатията при недоносените. Той не е съществувал преди, защото тези деца, които са се раждали с тегло килограм, килограм и нещо, в миналото не са оцелявали. Много родители смятат, че кувьoзът е виновен за това нещо, напротив, той спасява живота. Недоносеността и недостатъчното развитие на кръвоносните съдове в окото са проблем. Тези деца са проследявани от очните лекари още от родилното отделение. За тях грижата е по-добра, отколкото за тези деца, които нямат такъв проблем, благодарение на колеги, които се занимават основно с това.

– Кои са основните очни проблеми, които могат да бъдат открити при кърмачетата и децата между една и 4-годишна възраст?

Има деца, които още на няколко месеца имат сълзене от едното или от двете очи, съпроводено със секреция на клепачите. Това е така наречената непроходимост на слъзните пътища. Всички ние се раждаме с непроходими слъзни пътища или каналчетата, които отвеждат сълзата от окото към носа. Нормално е след 30-45 дни от раждането те да се отпушат благодарение на налягането, което се получава от сълзите, които в този период започват да се секретират от слъзните жлези. Когато това не стане, няма как сълзата да се оттича към носа и остава в окото. Това е едно от най-ранните неща, заради които родителите идват при нас. След което са честото мигане, търкане, зачервяване, присвиване на очите, които стават в малко по-късна възраст, когато децата започват да използват различни мобилни устройства, да гледат дребни предмети, телевизия, да рисуват и т. н. В 21-ви век живеем, нормално е да се използват, но не трябва да се прекалява с тях.

Следващите оплаквания у децата се появят при започване на училище. Изведнъж те преминават от детската градина на чина в училище, на който четат, пишат, внимават и започват да имат зрителни оплаквания. Замъглява им се зрението, боли ги глава… Всичко се коригира с режим на натоварването, затова и часовете са измислени по 40-45 минути, а в останалото време да си почиват мозъкът и очите на децата. Но те в междучасието вадят мобилните телефони и започват да „ровят“ из тях, което е едно и също за окото. Дали ще четат една книга или нещо на телефона, е едно и също, защото те пак гледат наблизо. Колкото по-близо гледа едно око, толкова повече се напряга.

99% от децата се раждат далекогледи. Далекогледството е такава рефракционна аномалия, която позволява с напрежение и пренапрежение на окото то да вижда ясно надалече и наблизо. Когато децата гледат много наблизо, както и възрастните, ги заболява глава от пренапрежение на очите. Започва едно ходене при невролози, даже съм чувал, че родители ходят и на психолог, установява се какъв е диоптърът, ако е по-висок от нормалното за възрастта и/или предизвиква оплакваия, се изписват очила и се предписва режим на натоварването на окото.

 – По време на Форум бременност и детско здраве разяснихте на родителите как влияят технологиите върху детските очи. На какво разстояние трябва да бъдат малчуганите от книгата, мобилния телефон или компютъра, за да не си развалят зрението?

По принцип трябва да четат на около 35 см от окото. Това е нормалното разстояние, но то не е толкова определящо, отколкото времетраенето на натоварването, което трябва да е 35-40-45 минути. След това окото трябва да си отпочине около 5 мин., а не децата да се пренесат от таблета на телефона, от там на компютъра, после на телевизора и най-накрая да преминат към домашните. И нещо много важно – почивката за очите е, когато гледат надалече!

 – Какво се случва, ако първите профилактични прегледи бъдат пропуснати или родителите не вземат под внимание оплакванията на своето дете?

Профилактичните прегледи са много важни, а имат ли оплаквания децата, веднага трябва да дойдат при нас. Много от рефракционните аномалии, кривогледството и така нататък, когато биват коригирани навреме, позволяват зрението на проблемното око да се развие така, че човек да гледа с двете очи и да няма „мързеливо око“. То представлява състояние, при което образът от двете очи е различен. Едното око вижда добре, а другото размазано. И мозъкът изключва размазания образ и спира да възприема информацията от това око. Ако ги има тези неща, те трябва да се лекуват навреме, което позволява нормално развитие на зрението. 90% от заобикалящия ни свят го възприемаме с очите.

– Кое е най-важното, което трябва да знаем за избора на очила при най-малките?

Важното е родителите да спазват това, което им е предписано от очния лекар. Ние се занимаваме 1 час с разширяване на зениците, определяне на диоптъра на детето, но много често нашите предписания се променят в оптиките, което е груба грешка. Освен това в по-голямата част от случаите очилата трябва да се носят постоянно, да се закрие едното око при амблиопия, да се спазват определни часове. А относно рамките – те трябва да бъдат здрави, защото децата ги чупят редовно.