Контактни лещи и очила

Днес контактните лещи се предлагат в богато разнообразие и дизайн, така че при правилна употреба постигаме отлично зрение и комфорт. Носенето на контактни лещи обаче крие рискове, особено при неправилно почистване и смяна.

Контактните лещи се изработват от различни видове полимери, но се делят на две основни групи- меки и газопропускливи контактни лещи.

Меки контактни лещи
Тези фини гелоподобни лещи прилягат към повърхността на окото. Те са по-флексибилни от газопропускливите контактни лещи, затова са по- комфортни и по-лесни за привикване.
Лещи за дневна употреба. Това са лещи, които се поставят всяка сутрин и се снемат всяка вечер, не бива да се носят по време на сън.Ако се съхраняват и носят правилно, един чифт от такива лещи може да се използва до 1 година.

Краткосрочни контактни лещи.
Изработени са за носене през деня. В зависимост от състава си, те може да се ползват за 1 ден( еднодневни) или да се ползват за 3 месеца(свлят се за нощта).

Контактни лещи за дългосрочно носене. Тъй като са създадени да осигуряват достатъчно кислород за роговицата дори по време на сън, те може да се носят по-длго време-от 7 дни при стандартните до 30 дни при най-пропускливите хидрогелни лещи. Тези хидрогелни лещи са малко по-некомфортни от 7 дневните, по-лесно се надраскват и замърсяват.

Газопропускливи контактни лещи
Те са направени от по-твърд полимер, който не съдържа вода. Въпреки че не са толкова флексибилни като мекитe, те пропускат повече кислород към роговицата и съответно намаляват риска от увреждане на роговицата.

Газопропускливите контактни лещи коригират широк спектър от рефракционни аномалии, включително астигматизъм.Те се сменят по-рядко от меките и могат да се носят средно от 2 до 3 години.

Хибридни контактни лещи
Представляват газопропусклив център, окръжен от мек външен пръстен. Тези лещи предлагат в комбинация предимствата на по-добрата зрителна острота на газопропускливите и по-добрия комфорт на меките контактни лещи. Тези лещи са избор за пациентите с рефракционни проблеми като астигматизъм, кератоконус и пресбиопия.

Ако сте решили, че искате да носите контактни лещи, направете прецизен очен преглед, последван от адаптация и обучение при опитен офталмолог. Ако вече носите контактни лещи, посещавайте офталмолог веднъж годишно.

Очила
Очилата служат за коригиране на зрението или за предпазване от нараняване на очите.
Диоптрични очила се поставят от преглед от очен лекар и служат за подобрение на зрението. Най-честите оплаквания, водещи пациентът при очен лекар са: намаление на зрението, главоболие, разфокусиране на образа. При млади хора очилата задължително се изписват след разширяване на зениците и трябва да се носят постоянно. Първите очила за близко гледане се поставят около 45 годишна възраст, ако до тогава не са използвани никакви очила за далеч. До 60 годишна възраст диоптрите на очилата за близо се увеличават. Рязката промяна на диоптрите често е свързана с очно заболяване- например катаракта.

Защитни очила- винаги се назначават при хора с по-ниско или липсващо зрение на едното око. Така се осигурява защита на зрящото око.

Очилата за постоянно носене е добре да имат UV защита, да са фотосоларни, нтирефлексно покритие и защита за работа с компютър.