Очни тумори

Очните тумори могат да обхванат всички части на окото-клепачи, околоочните меки тъкани и кости, както и всички обвивки на самото око. Туморите могат да бъдат доброкачествени и злокачествени. При всички случай на тумор (маса с промяна във вида и формата на тъканите, от които произхожда) пациента, трябва да бъде прегледан от очен лекар.

При доброкачествен характер на лезиите те не се разпространяват в околните тъкани и не дават далечни метастази.

Злокачествените очни тумори прорастват в околните тъкани и могат да дадат далечни метастази. Повечето тумори са доброкачествени и обхващат клепачите и най-външната обвивка на окото- конюнктивата. Това се обуславя от излагането им под въздействието на слънцето и други вредни въздействия. При нарастване и зачервяване на туморното образувание, пациента трябва да премине на очен преглед, за преценка нуждата от оперативно лечение.

Сериозна заплаха за зрението на пациента, а понякога и за живота му, са вътреочните тумори. Това са обем заемащи процеси, които могат да избутат очните структури и да нарушат прозрачните очни среди. Това нарушава процеса на възприемане на образите и зрението на пациента се влошава.

От вътреочните тумори най-сериозен проблем е малигнения меланом, който е един от най-злокачествените тумори в човешкия организъм. Основното оплакване на пациентите е тъмно петно пред едното око. Той се среща във възрастта след 50 години, но може да се наблюдава и по-ранно. При децата най-опасен е ретинобластома, който се развива до 5 година от живота. Родителите забелязват, че едната зеница на детето е по-бяла и свети. За съжеление това е много късен белег. В началните стадии може да има кривогледство и намаление на зрението. Всяко дете с кривогледство трябва подробно да бъде прегледано от очен специалист.