В началото на новата учебна година и с все по-масовата употреба на различни електронни устройства и компютри в училище, а и през свободното време, питаме: Съществува ли риск за зрението на детето от продължителното взиране в екрана на смартфона, таблета или компютъра? Какво може да направят родителите, за да намалят вредното влияние на мобилните устройства и компютрите върху очите на децата си?

В световен мащаб се наблюдава увеличаване на рефракционните аномалии и най-вече на късогледството (миопия) – състояние на очите, при което хората виждат ясно предмети в близост, но обектите, които са по-далеч се виждат размазани и неясни. Проучвания показват, че то се е увеличило с 24% в Европа, като 47% от младите хора са късогледи. В САЩ се наблюдава 42% увеличение, а в Азия 90% от тийнейджърите и възрастните са късогледи.

Ново проучване, публикувано в списание Ophthalmology (издание на Американската академия по офталмология), предлага доказателство за това, че развитието на късогледство е пряко свързано с продължителна зрителна работа на близко разстояние. При това рискът не е свързан единствено с употребата на електронни устройства, но и с други дейности, които изискват фокусиране на погледа за продължително време на близко разстояние – например писане, рисуване или четене. От друга страна, много проучвания показват че, времето прекарано навън – особено през ранното детство, може да ни помогне да забавим развитието на късогледство.

Уврежда ли се зрението на детето от продължителното взиране в екрана на смартфона, таблета или компютъра?

Няма съмнение, че повечето потребители на смартфони, таблети и компютри страдат от т.нар. „дигитална очна умора“ и могат да развият „синдром на компютърното зрение“.

В това отношение децата не са по различни от възрастните. Те също страдат от чувство на умора на очите, главоболие, замъглено зрение, трудно фокусиране на погледа от близко на далечно разстояние и обратното вследствие употреба на електронни устройства. Проблемите за зрението на детето възникват в резултат на продължителността на използване без почивка, както и на много близкото разстояние от очите, на което обикновено децата държат таблетите и смартфоните си. Вредното влияние на електронните устройства и дори на традиционните книги на хартиен носител се засилва, когато те се ползват по време на движение, например по време на пътуване в превозно средство. Причината за това е непрекъснатата промяна на разстоянието от очите до екрана или страницата. Това изисква непрекъснато „префокусиране“ на погледа, което води до по-бърза умора на очите.

Когато гледат в екрана на телефона, таблета или компютъра, децата не само напрягат максимално очите си, но и почти не мигат. В резултат на това слъзният филм се променя и изсъхва, и може да се развие “синдром на сухото око”. Негови симптоми са зачервяване на очите, дразнене и болка.

Освен изброените проблеми за зрението на детето, честото и продължително взиране в екрани на електронни устройства, може да предизвика т.нар. лъжливо късогледство. Това е състояние, което често предшества развитието на истинско късогледство.

Какво може да направите, за да намалите вредното влияние на различните електронни устройства и компютрите върху очите и зрението на детето си?

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да запазите очите на вашето дете здрави:

  1. Научете детето си да спазва правилото 20-20-20. Според него на всеки 20 минути се прави 20 секунди почивка, през която се гледа към обекти на 20 метра разстояние. Това е отличен начин за намаляване на очната умора, причинена от продължително взиране в екрани или друг вид работа на близко разстояние.
  2. Ако обучението на детето ви изисква четене на учебни материали в електронен формат, подсигурете му електронна книга. Електронните книги са щадящи за очите, тъй като екранът не се осветява допълнително, има висок контраст и отлична четимост при всякаква осветеност.
  3. Напомняйте на детето си да мига, когато използва устройство с екран или при друго интензивно зрително занимание.
  4. Осигурете на детето си устройства с по-голям екран и по-добра разделителна способност. Колкото по-малък е екрана и колкото по-лошо е качеството на изображението, толкова по-голямо ще е натоварването за зрението на детето.
  5. Научете детето си да избира правилните условия при четене, писане и/или работа с мобилни устройства. Най-добре е това да става в помещение с добро осветление, в седнало положение. Екрана на смартфона, таблета или книгата да е на нивото на очите и на около 30-40 см.
  6. Убедете се, че компютъра е разположен по начин, подходящ за ръста на детето. Препоръчва се монитора да е леко наклонен надолу, под ъгъл 15 градуса и на 50-70см от очите на детето. Помещението трябва да е добре осветено, но светлината да не пада директно върху монитора, тъй като това допълнително затруднява фокусирането и натоварва очите.
  7. Ограничете времето на заниманията с устройства с екрани. То трябва да бъде до 2 часа на ден.
  8. Насърчавайте детето си да прекарва повече време в игри на открито, най-добре сред природата.
  9. Консултирайте се с очен лекар за необходимостта от специални очила за компютър.
  10. Не пропускайте за запишете час за профилактичен детски очен преглед при специалист офталмолог, за да запазите зрението на детето си.

Новите технологии са неразделна част от живота, както на възрастните, така и на децата. Натоварването за очите от продължителното взиране в екраните на различни електронни устройства се увеличава и това може да доведе до проблеми със зрението на детето в ранна възраст и по-късно в живота. Макар да е невъзможно да изолирате напълно детето си от съвременните технологии, може да му помогнете да изгради полезни навици за запазване на очното здраве.