Катаракта

Какво е катаракта?

Катаракта се нарича помътняването на естествената леща на човека. Лещата е разположена зад зеницата и нейната функция е свързана с фокусирането и получаването на ясен образ на предмети намиращи се на различно разстояние пред окото.Помътняването на лещата води до разсейване на светлината, замъгляване на образите и постепенно намаление на зрението.

От какво се причинява катаракта?

Най-честата причина за катаракта е възрастта. Отключващ фактор за развитие на катаракта в по-млада възраст са: очни възпаления, диабет, УВ-лъчите, наследственост.

Как виждат пациентите с катаракта?

катаракта

Нормално зрение – вляво, катаракта – дясно

Лечение на катаракта

Към настоящият момент няма доказано лечение на катаракта с капки или таблети. Единственото лечение на това заболяване е оперативното.

Кога се оперира катаракта?
Когато пациентът не вижда добре телевизор, автомобили и пешеходци, има отблясъци при нощно шофиране и не може да чете.

Какво представлява операцията за катаракта?
Операцията се извършва по безкръвна и безшевна методика.С помощта на ултразвук, през 2,75 мм роговичен тунел се изсмуква помътнялата леща. На нейно място се имплантира изкуствена леща. При този метод на операция пациентът може да гледа телевизия, шофира или чете още на следващия ден след операцията.

Вътреочни лещи
Твърди лещи /ПММА/ (имат едно фокусно разстояние, което налага ползването на очила за близо) – изискват по-голям оперативен разрез и в някои случаи се налага поставянето на шевове

Меки лещи (имат едно фокусно разстояние, което налага ползването на очила за близо)

  • стандартна – предлага УВ-защита
  • Natural – предлага УВ-защита и филтър за сините лъчи, които увреждат макулата
  • IQ – има асферична оптика, която намалява сферичната аберация, предлага УВ-защита и филтър за сините лъчи, които увреждат макулата

Мултифокални меки лещи – осигуряват фокуси за всички разстояния (не се налага ползването на очила за близо), предлагат УВ-защита и филтър за сините лъчи, които увреждат макулата.