Основното предназначение на контактните лещи е оптична корекция на зрението (вместо очила най-често при късогледство). По-широко разпространение имат меките лещи, но при някой състояния по-добра корекция се постига с твърди.

Предимствата на контактните лещи са много – те са „невидими“, не променят външния вид, не се замъгляват при промяна на температурата, не ограничават зрителното поле, осигуряват по-добра корекция на зрението от очилата. Не трябва да се забравя обаче, че контактните лещи не могат да заместят изцяло очилата и не трябва да се използват за непрекъснато носене.

Съществуват различни противопоказания за носене на контактни лещи. Някои от тях са абсолютни (състояния, при които напълно се изключва възможността да се носят лещи), а други са относителни – при тези състояния вашия лекуващ лекар трябва да прецени възможна ли е употребата им.

Контактни лещи не трябва да се носят от пациенти, които страдат от  системни автоимунни заболявания, дори и да няма очни прояви. Наличието на възпаление – очно или на очните придатъци (слъзна система, клепачи и клепачни жлези) също е абсолютно противопоказание и напълно изключва възможността да се носят контактни лещи. Диагностицирането на сухо око също е противопоказание, като при някои форми на заболяването е употребата на контактни лещи е напълно противопоказана.

Съществуват и противопоказания за носенето на контактни лещи свързани с околната среда (трудова, свободно време, хоби) – при запрашеност, вредни изпарения, работа при много ниска или много висока температура, среда с висока влажност и с опасност от водни пръски. При излети сред природата също се препоръчва носенето на обикновени очила, за да се избегнат опасностите от нараняване с пръчки и клончета.

Относителни противопоказания са хора с късогледство, при които вече са настъпили затруднения при гледане на близо (след 45-50 годишна възраст). При пациенти, които имат алергия, особено свързана с пролетния цъфтеж, също се препоръчва минимално използване на контактни лещи, тъй като очите са раздразнени и възпалени. При тях може да се развие усложнението папиларен конюнктивит. Плуването в басейн или потапянето в гореща вана увеличава риска от инфекция на окото у хората, които носят контактни лещи. Въпреки тези съвети много хора използват контактните си лещи през цялото време, включително и при споменатите СПА процедури. Противопоказание за носене на контактни лещи е и най-малкото очно оплакване, което може да имате.

За да се понасят контактните лещи, окото се приспособява към непрекъснатото дразнене и чувстителността към болка и дразнене намалява значително. Това е опасно, тъй като пациентът не усеща началните прояви на възпаление и ако не се вземат мерки навреме, увреждането се задълбочава и може да бъде застрашено зрението. Най-честите усложнения при носене на контактни лещи са оток на роговицата, поява на кръвоносни съдове в нея и хроничен конюнктивит. По-рядко може да се увреди самата роговична тъкан и при инфектирането й да се развие кератит (възпаление на роговицата, което влошава зрителната острота и представлява опасност от трайно намаление или загуба на зрението). Най-опасно е продължителното носене (особено по време на сън) на меки лещи. Разбира се, значение имат и лошата хигиена, недостатъчното почистване и дезинфекция на лещите, замърсяването на разтворите за съхранение. Към тези фактори се добавя влошеното „хранене“ на роговичния епител от продължителния контакт с меките лещи, което улеснява прикрепването на микроби и развитие на инфекциозен кератит.

При такива случаи и при наличие на споменатите относителни противопоказания се налага незабавно прекъсване употребата на контактните лещи и спешна консултация и лечение от специалист офталмолог.

За съжаление често се налага да лекуваме усложнения от неразумното използване на конкактни лещи. Не трябва да се забравя, че контактните лещи не могат да заменят напълно очилата. Опасно е купуването на лещи по интернет или от магазин без предварителен специализиран очен преглед за проучване на възможожните противопоказания.