През зимния сезон, когато рязко се увеличава броят на болните от грип и във връзка с общото спадане на имунитета през зимата, се увеличава и опастността от т.нар. «грип на окото» – епидемичен конюнктивит. Както и при сезонния грип, така и при този вирус имунитетът трае само известно време.

Епидемичните конюнктивити най-често се дължат на вирусна инфекция. Пренасянето на вируса става чрез директен или индиректен контакт със заразени лица. Инфекцията може да се предаде с ръкуване, чрез кърпи, възглавници, бельо, пари и други. Разпространява се и чрез лекарските кабинети, особено когато не се разпознае навреме.

Инкубационният период на заболяването е сравнително дълъг (10-14 дни) и болните често не могат да си спомнят кога, къде и как са се заразили. Заболяването започва внезапно със значително зачервяване и оплаквания от дразнене, смъдене, усещане за чуждо тяло в окото и дори лека болезненост, придружени от изтичане на воднист секрет. Клепачите се подуват. При възрастните симптомите се ограничават само до окото. При деца и младежи тези прояви може да са съчетани с леко увеличаване на предушните лимфни възли, които са слабо болезнени при натиск, повишаване на температурата и болки в гърлото – фарингоконюнктивална треска. Острите симптоми намаляват до десетия ден, когато настъпва засягане на роговицата с леко увреждане на зрението.

Грипът на окото не се повлиява от антибиотици. Важно е да се направи преглед при офталмолог, който да постави точната диагноза и да даде съвети за лечение.

Как да предпазим себе си и близките си от заразяване с вирусен конюнктивит?

Най-важноото е да се помни, че е опасно да се докосват очите, преди ръцете да са грижливо измити със сапун. Особено трябва да се внимава, ако сте се ръкували с човек със зачервени очи с гореописаните симптоми. Препоръчва се спазване на строга лична хигиена (индивидуални кърпи, спално бельо, прибори за хранене и т.н.) в семейството, в детските градини, училищата и на всяко работно място.