Световният ден на зрението е международна инициатива, провеждана всяка година през вторият четвъртък на месец октомври. Това е ден посветен на проблемите на зрителните увреждания и предотвратимата слепота.

Световният ден на зрението се провежда под егидата на Световната агенция за предпазване от слепота (IAPB) като част от инициативата VISION 2020: The Right to Sight. VISION 2020 е световна инициатива за елиминиране на предотвратимата слепота, провеждана съвместно от Световната здравна организация (WHO) и Световната агенция за предпазване от слепота (IAPB). Нейни представители са множество професионални организации, здравни институции, очни специалисти от целия свят. Всички от VISION 2020 работят заедно за предотвратяване на слепотата, за да дарят всеки нуждаещ се с Право на зрение.

Световният ден на зрението се превърна в официарен ден на инициативата VISION 2020: The Right to Sight през 2000 година. Той се отбелязва по различен начин във свяка една държава. Това е денят, на който се обръща най – голямо внимание на факта, че 80% от слепотата в света е предотвратима (т.е. може да бъде избегната или излекувана). Световният ден за зрението е също така една платформа за всички, които искат да подкрепят усилията в тази насока.

<h3>Световен ден на зрението – 12 октомври 2017г.</h3>Темата на Световният ден на зрението за 2017 година – 12 октомври, е „Универсално очно здраве“, което е и темата на плана за действие на Световната здравна организация, с приоритетност към профилактиката на зрителните проблеми в периода 2014-2019г.

И тази година „Медицински център за зрение Проф. Пашев” ЕООД и Специализирана очна болница за активно лечение „Акад.Пашев” ЕООД  се включват активно в отбелязването на Световния ден на зрението, като провеждат определените от Международната агенция за превенция на слепотата мероприятията – безплатни медицински прегледи, поставяне на плакати, целящи да насочат вниманието на преминаващите граждани към проблемите на зрението, и медийно отразяване на Световен ден на зрението 2017г.

Двете лечебните заведения се ръководят от Акад. Д-р Петя Василева, водещ български офталмолог, член на Световната академия  по офталмология, Европейския борд по офталмология и други престижни международни организации. В „Медицински център за зрение Проф. Пашев”  и Специализирана очна болница за активно лечение „Акад. Пашев” работят висококвалифицирани очни лекари, ученици на Акад. Петя Василева, част от които притежават и европейски дипломи за специалност по офталмология.