Човешкото окото заема по-малко от 2% от повърхността на тялото, но то  е единствения орган, който позволява на светлината да прониква в човешкото тяло. Окото притежава различни механизми за предпазване (орбитен ръб, вежди и мигли) от вредното влияние на ултравиолетовите лъчи – късовълновата част от слънчевия спектър, която може да предизвика изгаряне на различни очни структури при прекомерно и/или продължително излагане.

Мрачното, често облачно време през зимата не намалява необходимостта от слънчеви очила за протекция на очите от вредното влияние на ултравиолетовите лъчи. Доказано е, че количеството ултравиолетово лъчение в светлината не е по-ниско при облачно време, въпреки по-слабата слънчева светлина. Освен това, отражението на слънчевата светлина в обширни снежни повърхности допълнително увеличава риска от очно увреждане. Слънчевото изгаряне на очите през зимата често се дължи именно на силното отражение на слънчевата светлина в снега (до 80% от слънчевата радиация) и може да настъпи при всички любители на зимния туризъм и спортове.

Присвиването на очите и свиването на зеницата донякъде намалява проникването на слънчеви лъчи в очите при силна слънчева светлина, но тези естествени защитни механизми не са достатъчни, както в много слънчеви дни, когато светлината силно заслепява и дразни очите, така и в облачни дни, когато количеството вредни ултравиолетови лъчи не е по-ниско, от това в ясен ден.

Слънчевите очила с висок индекс на UV протекция са абсолютна необходимост през зимата. Тъмните стъкла могат да бъдат заменени и с малко по-светли, стига да притежават необходимите UV филтри. Слънчевите очила са задължителни и за любителите на зимни спортове – ски, сноуборд, алпинизъм и други. Най-подходящи са слънчевите очила с поляризирани стъкла, които значително намаляват или напълно премахват отблясъците. Препоръчват се модели, които плътно прилепват към лицето, тъй като те осигуряват по-голям комфорт и допълнителна защита. Някои ски-каски са снабдени с вградени визьори, които осигуряват допълнително предпазване от директните и отразени слънчеви UV лъчи. Ако имате нужда от корекция на зрението, най-голямо удобство осигурява комбинация на корекционни очила с UV филтри – т. нар фотосоларни очила с диоптър под вградения в каската визьор.

Има ли риск от трайно увреждане на зрението при слънчево изгаряне? Колко време е нужно на окото да се възстанови?

При слънчево изгарянето се уврежда силно чувствителния повърхностен слой на роговицата и конюнктивата на окото. Симптомите – силна болка, чувство за пясък в очите и, в някои случай, леко намаление на зрението, обикновено настъпват след 8-10 часа. Тежка форма на очно слънчево изгаряне е т. н. снежна слепота (ophthalmia nivalis). Тя се наблюдава при скиори и алпинисти, които са подложени на извънредно високи нива на UV облъчване при високопланински условия и силно отражение. Зрението може да е силно намалено, а болката води до невъзможност до си държат отворени.

Слънчевото изгаряне на очите през зимата обикновено предизвиква паника, но не води до трайни увреждания. Засегнатите очни структури се възстановяват много бързо и не е необходимо лечение освен прилагането на изкуствени сълзи и предпазване от слънчева светлина. Болката намалява и изчезва до няколко дни. Все пак, ако изпитвате очен дискомфорт след ден на ски пистата или в планината, посетете очен специалист.