Студеното и често ветровито време през зимния сезон може да провокира редица неприятни очни оплаквания – зачервяване, парене, драскане, чувство за чуждо тяло, сълзене и други. За съжаление, често пренебрегваме тези сигнали и не се замисляме за здравето на очите си. Как да предпазим очите си през зимата? Ето няколко съвета за здрави очи през студените месеци:

Носете слънчеви очила.

Необходимостта от слънчеви очила за протекция на очите от вредното влияние на ултравиолетовите слънчеви лъчи е не по-малка от тази през летните месеци. Отблясъците на слънцето в бялата снежна покривка също създават допълнителна предпоставка за чувство на дискомфорт и дори за увреждане на очната повърхност. Носете слънчевите очила с висок индекс на UV протекция дори в мрачни и облачни дни.

Използвайте изкуствени сълзи.

Неприятните усещания за сухота, драскане и парене в очите през зимата съпътстват ежедневието на много хора. От подобни оплаквания страдат както тези без проблем със зрението, така и тези със зрителна корекция и особено носещите контактни лещи. Причините най-често са дразнене на очната повърхност в резултат на нарушение в количеството и състава на очната сълза. През зимния сезон нарушенията в състоянието на слъзния филм най-често се дължат на студения и сух въздух навън, както и на по-продължителния престой в помещения, отоплявани с климатици и печки „духалки“, които допълнително изсушават въздуха. Прилагането на подходящи изкуствени сълзи след консултация с офталмолог може значително да подобри състоянието на очната повърхност и да сведе неприятните симптоми до минимум.

Създайте си оптимални условия за работа.

Сухият и топъл въздух у дома и в офиса през зимата може да увеличи риска от появата на симптоми на „сухо око“ и очен дискомфорт. Неприятните усещания са по-силно изразени и настъпват по-бързо, когато престоят в помещения с топъл и сух въздух е съчетан с натоварена зрителна работа (четене, работа на компютър). Няколко прости промени могат да осигурят много по-подходящи условия както за очите ви, така и за общото ви здраве: намалете температурата с няколко градуса (температура над 21°Cизсушава въздуха и е предпоставка за развитието на различни бактерии и вируси), избягвайте отоплителни уреди, които запрашват въздуха (климатици, печки „духалки“ и др.), използвайте овлажнител за въздух и проветрявайте по няколко пъти на ден.

Осигурете достатъчна почивка на очите си.

По-късият ден, мрачното и облачно време през зимните месеци водят до увеличаване на времето, което прекарваме в помещения с изкуствено осветление. Продължителната зрителна работа при неадекватно осветление – твърде слабо или твърде силно, води но бърза умора на вътрешните очни мускули и от там – до трудности при фокусирането, размазване на образа, чувство та тежест и умора в очите. Правете чести почивки (5-10 мин на всеки 30-40 минути непрекъсната работа) и потърсете съвет от вашият очен лекар за най-подходящото осветление в зависимост от състоянието на очите ви и личните/професионални зрителни изисквания.

Предпазете се от очни травми.

Дори при обикновена разходка навън в очите ни лесно може да попадне сняг или лед, който да доведе до увреждане. Обикновените слънчеви очила обикновено осигуряват достатъчна защита от механично увреждане в градски условия. Всички любители на зимни спортове – ски, сноуборд, хокей на лед и т.н., би трябвало да използват специалните, защитни очила и/или визьори.

Без значение дали прекарваме повече време навън, на работното си място или у дома, следвайки тези лесни съвети ще осигурим безопасността и здравето на очите си. Не забравяйте да потърсите помощ от очен лекар при всяко по-сериозно оплакване, както и в случай на попадане на чуждо тяло.