Хирургично лечение на катаракта

Пердето (катарактата) представлява помътняване на очната леща, която е важен компонент от пречупващата система на окото. Зрението се засяга и при най-малкото нарушение на прозрачността на лещата. Развитието на катаракта е свързано с напредването на възрастта и настъпва най-често след 60-ата година.

Единственият метод за лечение на катаракта е хирургичното. Операцията на „старческо перде“ представлява хирургична интервенция, при която се премахва вече помътнялата вътреочна леща на пациента, след което на нейно място се имплантира изкуствена, прозрачна вътреочна леща.

Кога трябва да се оперира катарактата?

Решението за операция на катаракта е индивидуално за всеки пациент. Обикновено операция се налага когато пациентът не вижда добре телевизор, автомобили и пешеходци, има отблясъци при нощно шофиране и не може да чете. С помощта на съвременните офталмохирургически методи операцията може да се извърши и преди да е настъпило значително помътняване на лещата и затруднено зрение.

Какво представлява операцията за катаракта?

Операцията за катаракта в днешно време е рутинна. Чрез нея се постига пълна рехабилитация на зрението, включително с корекция на рефрактивните аномалии (късогледство, далекогледство, астигматизъм). Решението какъв тип операция и с каква вътреочна леща се взема въз основа на обективното състояние на окото и зрителните изисквания на пациента. Методиката, според която се извършва операцията се определя от хирурга.

Операциите, при които се имплантира мека леща, се извършват с малък тунелен разрез на роговицата – 2,2 мм, като не е необходимо налагане на шевове. След отстраняването на помътнената леща на нейно място се имплантира сгъната мека леща, която се разгъва самостоятелно в окото. Рискът от усложнения при такъв тип операции на катаракта е сведен до минимум и резултатите обикновено са отлични – при този метод на операция пациентът може да гледа телевизия, шофира или чете още на следващия ден след операцията.

Показанията за операция с голям разрез, имплантация на твърда леща и последващо зашиване са възраст на пациента, напредналост на катарактата и някои придружаващи очни заболявания. Този тип операция се предпочита при по-възрастни пациенти, при които твърдостта на лещеното ядро е голяма и друга методика би крила риск от увреждане на роговицата.

Кой вид вътреочни лещи е подходящ за мен?

Изборът на вътреочната леща, която ще се постави на мястото на естествената, е строго индивидуален и зависи от състоянието на окото и зрителните изисквания на пациента. От правилно подбраната вътреочна леща и професионално изпълнена хирургична интервенция зависи доколко ще се подобри зрението на пациента след операцията на катаракта. Пациентите на очна болница „Акад. Пашев“ имат възможност да избират от голямо разнообразие висококачествени вътреочни лещи, всички на европейски и американски производители. Вашият офталмолог ще Ви посъветва кой е най-подходящият тип вътреочна леща след провеждането на пълен очен преглед. Може да се запознаете с различните видове вътреочни лещи тук.

Операциите на катаракта в очна клиника «Акад. Пашев» се извършват по изключително щадящи за окото хирургични методи от висококвалифицирани очни хирурзи с дългогодишен опит в оперативното лечение на катаракта.

Първата стъпка към успешното лечение на катаракта е насрочването на очен преглед, по време на който ще Ви бъде поставена точна диагноза и ще бъдат обсъдени най-подходящите лечебни възможности.